Mülakata Hazırlık

Mükemmel bir mülakat geçirmenin bir formülü olmasa da görüşmelerden başarıyla çıkan adaylar genellikle, potansiyel işverenlerinin yaptığı işler ve üstlenecekleri görevler hakkında önceden araştırma yapmış ve kendi deneyimlerini işverenin gereksinimlerine uyarlamış olanlardır.

Şirketi, Pozisyonu ve Mülakat Yapacak Kişi Hakkında Araştırma Yapın

Mülakat yapacağınız şirket hakkında, adı ve adresinden daha fazla bilgi edinmeniz, yapacağız görüşmede daha fazla etki bırakma olasılığınızı arttırır. Şirket hakkında, mülakatı yapılacak iş ve pozisyon ile ilgili, hatta mülakatı yapacağınız kişi hakkında araştırma yapmanızı tavsiye ederiz. İlk araştırmalarınızda mutlaka yanıtsız kalan sorular olacaktır. Bunları uygun bir şekilde mülakatta sorulabilirsiniz. Unutmayın, temel sorular, araştırmanızın eksik olduğunu ortaya çıkarır. Araştırmalarınızı akıllıca yaptığınızdan emin olun.

Aranan Niteliklerin Ne Kadarına Sahipsiniz

Belirli bir görev açısından, deneyiminizi ve niteliklerinizi gözden geçirin. Başvurduğunuz pozisyonda aranan yetenekleri seçin ve bu yetenekleri sergilediğiniz durumlardan örnekler verecek şekilde hazırlanın.

Mülakat Günü

Yaptığınız hazırlık ve araştırmalar, mülakat günü iyi bir noktadan başlamanızı sağlayacaktır.

Mülakat yerine erken gidin ve iş görüşmesine uygun giyinin. Kendinizle ilgili orada diğer adaylardan farklılığınızı ve işe uygun olduğunu gösteren bazı bilgilerin olması faydalı olur; örneğin CV’niz, referanslarınız veya işinizle ilgili bazı örnek çalışmalar gibi. Bunlar mülakatınızın odak noktasını oluşturabilir. Ayrıca, görüşmecilere sizi hatırlatacak ve diğer adaylardan ayrıştırabilecekleri somut bir şeyler bırakmanıza olanak verir.

Mülakattan Sonra

Mülakattan hemen sonra birkaç dakika ayırarak, olay henüz hafızanızda tazeyken görüşmenin bir değerlendirmesini yapın ve toplantı raporu hazırlayın: görüştüğünüz kişilerin adları ve iş ile ilgili sorumlulukların tanımı gibi. Mülakatta sorulan sorular, mülakatın iyi geçen yönleri ile olumsuz yönlerini yazarak değerlendirin. Eğer olumlu geri dönüş yaparlarsa, bu analiz bir sonraki görüşmenizin çok daha başarılı geçmesine yardımcı olacaktır. Eğer geri dönüş yapmazlarsa, bu değerlendirme bir başka mülakata daha iyi hazırlanmanızı sağlayacaktır.

MÜLAKAT ESNASINDA

Mülakatı Yapan Kişinin Birlikte Çalışma Kararını Ne Etkiler?

İlk izleminiz gerçekten önemlidir. Görüştüğünüz kişi çok kısa zamanda karar veriyor ve kararını destekleyecek veriler toplamaya başlıyor. İletişim becerileriniz. Takım çalışmasına yatkınlığınız Kişisel vizyona sahip olmanız ve eylem planınız çalışkanlığınızı ve potansiyelinizin ifadesidir. Unutmayın tecrübeniz kadar potansiyeliniz de önemlidir. Şirket, pozisyon, hedefleriniz hakkında kararlılığınız, açık sözlülük ve dürüstlüğünüz önemlidir.

Farklılığınızı ve Potansiyelinizi Ortaya Koyun!

  • Profesyonel hayattaki amaç ve hedefiniz nelerdir?
  • Bilgi, beceri ve yetenekleriniz nelerdir?
  • Şirket için yararlı olabilecek nitelikleriniz nelerdir?
  • Bu işte çalışmayı neden bu kadar çok istiyorsunuz?
  • Tecrübeniz nedir?
  • Potansiyeliniz nedir? Ne vaat ediyorsunuz?
  • Güçlü yönleriniz nedir?