Özgeçmiş Hazırlama

İşletmelerle ilk temasınız özgeçmişiniz üzerinden olacağı için doğru mesajları vermeniz önemlidir. Özgeçmişiniz sizi temsil eden önemli bir temsilcinizdir çünkü sahip olduğunuz becerileri şirketlerin gereksinimlerine uygunluğunu anlatan özgeçmişiniz, sizi takdim etmektedir.

Öncelikle iletişim bilgileriniz konusunda dikkatli olun. İletişim için verdiğiniz email adresinizin adınızsoyadınız@.........com şeklinde bir adresiniz olmasını öneririz. Bu email adresini günlük kullanım için değil ilk günden son güne kadar profesyonel hayatınızda kullanabilecek şekilde kullanmanızı tavsiye ederiz.

Özgeçmişinize fotoğraf koymak isterseniz iş hayatınızı, profesyonelliğinizi yansıtan bir fotoğraf olmasını tavsiye ederiz.

Özgeçmişiniz kısa ve net olmalı: Profesyonel iş hayatı için ideal özgeçmiş iki sayfadan uzun olmamalıdır. Profesyonel ve kişisel açıdan önemli olan

özelliklerinize odaklanın. Unutmayın hazırladığınız temsilcinizi sizi tanımayan bir okuyacak. Onun için sizin anlamanızdan öte ilgili kişinin anlayacağı şekilde hazırlayınız.

Sıralama: Başlıklar olarak Kişisel Bilgiler (iletişim bilgileri dâhil), bilgi ve becerilerinizi anlatan Eğitim, bilgi, beceri ve tecrübelerinizi anlatan İş Tecrübesi sıralamasını öneririz. Ters kronoloji bilgileri yerleştirmek için en iyi sıralama yöntemidir ve en son deneyimlere daha fazla yer ayırmanızı öneririz. Unutmayın!! Sizi tanımayan okuyucu binlerce başvuru arasında ne yaptığınızı keşfetmek için özgeçmişinizi incelemek zorunda değildir. Kısa ve net özgeçmişiniz işverenin söz konusu görev için uygun olup olmadığınız hakkında hızlı bir fikir edinmesine olanak verir.

Boşluk bırakmayın: İş geçmişinizde boşluklar veya tuhaf görünebilecek iş değişiklikleri varsa, açıklayın. özgeçmişinizin yanıt vermekten çok soru işareti yaratmasına izin vermeyin.

Dürüst olun: Özgeçmişinizi aradığınız işe uygun olarak hazırlıyor olmanız önemlidir ayrıca bilgi, beceri ve geçmiş deneyimleriniz ile ilgili olarak dürüst olmalısınız. Careerbuilder sitesinin yaptığı araştırmaya göre özgeçmişlerin %40’ında yalan bulunmaktadır. Bu yalanların %60’ı ise sahip olunan yetenekler ve geçmiş tecrübeler hakkında olmaktadır.

Başarılarınızı sergileyin: Yetenek ve niteliklerinizin yanı sıra başarılarınızı da listeleyin. Olumlu ifadeler kullanın.

İlgi çekici olun: İş dışında ilgi alanlarınızdan ve hobilerinizden de bahsedin, ama bunu kısa tutun abartmayın. Unutmayın siz beyanda bulunuyorsunuz ve size mutlaka soru sorulacaktır bu alanlar hakkında…

Özgeçmişinizi Kontrol ettirin: Özgeçmişinizi kendiniz kontrol ettikten sonra başka kişi veya kişilere kontrol ettirin. Sizin göremediğiniz hatalar konusunda size yardımcı olabilir.

Referanslarınız: Referans olarak bağlantı kurulacak kişileri açıkça belirtebileceğiniz gibi, ‘Referans istenildiği takdirde sağlanacaktır’ ifadesini kullanmanızı öneririz.

Özgeçmişinizi güncelleyin: İş arasanız da aramasanız da, düzenli olarak (yılda en az bir kere) özgeçmişinizi güncelleyin.

Özgeçmiş formatı: Bir özgeçmişin tek ideal formatı yoktur. Özgeçmişinizi başvurduğunuz pozisyona uygun olarak aranan niteliklerinizi öne plana çıkaracak şekilde düzenlemenizi öneririz.